Linux Palvelimet – Harjoitus 1

Raportti edistymisestä 19.1.2019 kello 11:00

Sain tehtävä annon 19.1.2019 toteutukseen Linux palvelimet ICT4TN021-3004:

Harjoitus 1

a) Tee oma Linux-livetikku. Kokeile sitä jossain muussa kuin koulun koneessa. Tämä kohta ei edellytä asentamista – jos kuitenkin asennat, ota ensin varmuuskopiot. Jos ehdit tehdä tikun jo tunnilla, voit poikkeuksellisesti raportoida muistin perusteella jälkikäteen, mutta muista silloin mainita muistinvaraisuudesta.

b) Listaa testaamasi koneen rauta (‘sudo lshw -short -sanitize’).
c) Asenna kolme itsellesi uutta ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.
d) Mitä lisenssiä kukin näistä ohjelmista käyttää? Selitä lyhyesti, mitä oikeuksia ja velvolisuuksia tuosta lisenssistä seuraa.
e) Listaa käyttämäsi ohjelmat (esim. MS Word), kunkin ohjelman käyttötarkoitus (esim. Tekstinkäsittely) ja vastaava vapaa Linux-ohjelma (esim. LibreOffice Writer). Jos johonkin tarkoitukseen ei löydy vapaata Linux-ohjelmaa, listaa sekin. (Päivitetty: korjasin tämän kohdan tunnuskirjaimen d->e)
f) Vapaaehtoinen lisätehtävä: varmuuskopioi tiedostosi (voit käyttää esimerkiksi ulkoista USB-levyä)

Tehtäväannon lähde: http://terokarvinen.com/2018/aikataulu-linux-palvelimet-ict4tn021-3004-ti-alkukevat-2019-5-op#comment-4825

____________________________________________________________________________________________

Aloitin tehtävää jo tunnilla ti 15.1.2019, jolloin latasin omalla Windows 10 koneellani xubuntu-18.04.1-desktop-amd64.iso version jonka asensin live-tikulle käyttäen Rufus ohjelmaa. Asensin sen labra koneelle tunnilla, joka jostakin syystä keskeytyi ja menetin järjestelmän hallinnan.

Untitled.png

Halusin asentaa Xubuntun kannettavalleni dual-boottina, jota ennen yritin ottaa koneestani varmuuskopion (Control Panel – Backup and restore (windows 7) – Create a system image) kautta, asentaakseni sen ulkoiselle kovalevylleni. Epäonnistuin siinä kun windows ilmoitti klusteri virheestä. Yritin vielä toisen kerran tuloksetta. Huomasin että joudun jatkossa käyttämään luokan labra konetta saadakseni linux distron toimimaan. Ilmeisesti koska koneeni on mainostuettu malli en saa varmuuskopiota toimimaan siinä.

Jotta pystyisin käymään läpi tehtävät latasin Oraclen VirtualBoxin sivun: https://www.howtogeek.com/196060/beginner-geek-how-to-create-and-use-virtual-machines/ ohjeita noudattamalla sivulta https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads. Asensin virtualboxin ja asensin siihen xubuntun, joka kesti noin tunnin.

Asennettuani klo 12:34 käyttöjärjestelmän listasin koneeni hardware tiedot seuraavasti: sudo lshw -short -sanitize

xubuntu_hardware

Asentaakseni kolme ohjelmaa (libreoffice, VLC media player, Gimp) etsin tietoa sivulta: http://www.hackingsimplicity.com/best-apps-to-install-on-xubuntu-ubuntu-linux/

ensin päivitin paketinhallinnan sudo apt-get update, jonka jälkeen latasin gimpin, libreofficen, chromium selaimen.

– sudo apt-get install gimp. Asensin sitä noin 5 minuuttia.
– sudo apt-get install libreoffice
– sudo apt install -y chromium-browser

Kokeilin ohjelmia hetken ja totesin että ne toimivat hyvin.

Googletin gimpin lisenssit jotka ovat GNU General Public License (GPL) kuten myös käyttämäni wordpress kuuluu. Saa vapaasti käyttää ohjelmistoa, jakaa, muokata sitä ja myydä muokattua softaa.

Löysin libreofficen lisenssit sivulta https://www.libreoffice.org/about-us/licenses/
jotka kuuluvat Mozilla Public License v2.0 ja Apache License 2.0 ja muuhuun vapaan lähdekoodin lisensseihin kuten GNU Lesser GPL v3+.  En saanut selville että mitä se käytännössä tarkoittaa.

chromium kuuluu vapaan lähdekoodin ohjelmistoon BSD licenssin alla

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close